Presentació:
LA CURSA DE SANT BERNABÉ
El mes de juny del 1607, el batlle Nicolau Montanya va resoldre una disputa entre les parròquies d’Andorra i de Sant Julià. La posobra de sant Bernabé, la nit del 10 a l’11 de juny, Bartomeu Guiem i Bernat Ricard, d’Engordany, van pujar a l’orri de Claror. Tenien la intenció de col·locar, amb la primera llum del dia, un senyal damunt de la porta de l’orri, i una altre al cóm de fer sagí. Segons era costum, la parròquia que arribava primer a l’orri de Claror el dia de Sant Bernabé tenia dret a ocupar-lo durant la resta de l’any, per orriar i formatjar i «altres consuetuds ». Després de col·locar els senyals —uns ramets fets amb branques de pi— Bartomeu Guiem i Bernat Ricard es van esperar, segons el seu testimoni, a què es fes de «gran dia», i, veient que no hi arribava ningú més, van decidir baixar. El cas és, poc després, tres habitants de la parròquia de Sant Julià van presentar-se a l’orri i, sense fer cas dels senyals, hi van posar el bestiar. El batlle va dictaminar en favor dels homes d’Andorra.
La cursa de Sant Bernabé vol recuperar aquest constum ancestral que enfrontava, amb una certa dimensió esportiva, les dues parròquies a l’hora d’aprofitar els seus recursos naturals. És, probablement, la cursa vertical amb més arrels del món, una combinació insòlita entre esport, natura i cultura.
Com sabeu un dels residus més perjudicials pel medi ambient és el plàstic. Una any mes NO possarem gots de plàstic als avituallaments. Posarem a la vostra disposició al lliurament de dorsals i a la sortida un EcoGot a 5€, d’aquesta manera col·laborarem tots una mica mes en la conservació del medi ambient.